_fejlec201008

 

                                        

HANGTECHNIKA

  A zene s a beszd lvezete s rtse a mai let szmra alapvet fontossg. Amikor sok ember gylik ssze, a megfelel hang biztostsa nem is olyan egyszer feladat. A grgk professzionlis mdon terveztek sznhzakat, amfitetrumokat, amelyekben akusztikai tervezssel oldottk meg a feladatot. Egy mai koncert esetn a ltvny mellett a hang nmagban olyan pluszt kpes adni, amely miatt akr katartikus is lehet az lmny. Az audiofil felfogs mellett, amely arra trekszik, hogy a hangrendszer a lehet legtkletesebben reproduklja az akusztikus hangot, mi gy gondoljuk, hogy hangostott zenei rendezvnyek esetn, a hangosts alkalmas lehet tbblet lmny nyjtsra.

   Cgnk eszkzparkjt tudatosan gy tervezzk, hogy a klnfle rendezvnyek kvetelmnyeit magas szinten,
de a racionlis, tgondolt technolgia kvetkeztben mgis kedvez ron tudjuk kielgteni. Tartunk eszkzket alapveten beszd, vagy sznhzi jelleg rendezvnyek, ill. gp- s fleg l zenei rendezvnyek hangostsra egyarnt. Az eszkzeinket llandan fejlesztjk s bvtjk, ill. rendszeresen karban tartjuk.

Fbb eszkzk:
  EAW KF730 line array hangrendszer, SB1000 szubokkal
  EAW KF650 tlcsres hangrendszer, SB1000 szubokkal
  EAW JFX260i, JFX560i, SB625 monitorrendszerek.
  Zenekari s DJ keverk: Soundcraft (GB4, GB2, LX7II), Pioneer,
  Effektek, EQ-k, dinamikaszablyzk: BSS, Yamaha, dbx, Lexicon,
  Rendszerprocesszorok: EAW,
  Vgfokok: Crest, Powersoft, Zeck (2010. eleje: 100 000 W teljestmnyben)
  Mikrofonok: Shure, Beyerdinamic, AKG, Sennheiser,
  Csoportkbelek, kbelek: Zeck, Klotz, Cordial, Link,
         (48, 34 s 20 svos komplett kbelrendszerek)

 

A Line array hangrendszernk 2010-es konfigurcija
 

FOH:

2 x 8 db EAW KF730 "line array" topbox
2 x 4 db
EAW SB1000 dupla 18"-os sub

EAW UX8800 rendszerprocesszor, amely tartalmazza a vilgjdonsg "Gunness Focusing" technolgit (stdi minsg hangzs nagyteljestmny tlcsres hangfalakbl)

10 x Crest Audio ProX200 vgerst, a rendszer kizrlag 4 ohm-ra illesztett RMS teljestmnye 56 000 W (a vgfokokat lehetne 2 ohm-ra
terhelni
)

Monitor:
8 db
EAW JFX260i
2 db EAW JFX560i

KF730-riggtorony

EAW-riggelese02   A rendszer beszerzse eltt a dntst kzel kt ves tjkozds s tervezs elzte meg. A kiinduls az volt, hogy a vilgon brhol elfogadott, kompakt mret line array rendszerre van szksgnk a jelenlegi piacaink megtartsa rdekben. Ajnlom mindenki figyelmbe a ProSoundWeb frumot, amelyet a pro audio ipar nagyon sok kpviselje (pl. Perrin Meyer Meyer Sound, Tom Danley Danley Labs, ) kvet figyelemmel. A net alapjn ltalban s a ProSoundWeb-en folytatott levelezsek alapjn egyrtelmen megllaptottuk, hogy az EAW KF730-as rendszere a vilgon mindentt elfogadott, bevlt, praktikus rendszer, a tipikus amerikai hang, amelyet most mr mi is minden alkalommal, nagy rmmel hallgatunk.  

  A KF730 kialaktsnl zsenilis tletnek tartom, hogy a mlykzp tartomnyt 2 db 10 neodymium hangsugrz adja, amelyeket a lda kt oldaln, - nem a front felleten - helyeztek el, gy az meglepen kicsi. A tervezs s a technolgia phase aligned igen kifinomult s nehz, de a lda oldalirnyban szinte nem sugroz. Mivel a teljes frontfellet egy nagy tlcsr, amelyre 2 db 1 s 2 db 7 dolgozik, a lda irnytottsga, nagyon preczen 110, s a lesugrzott terleten hihetetlenl homogn. Az els koncerten a monitorkevernl a fnekes monitort a szokson mdon betekertk. Az nekes reakcija: ez sok, vedd vissza! Letekertk a felre, az nekes: mondom, hogy vedd vissza! A sznpad csendes, gy sokkal knnyebb a monitorkevers. Tapasztalataink alapjn az EAW szlogenje A legnagyobb hang a legkisebb dobozbl megllja a helyt. Tulajdonkpp rdekes, hogy hogyan fr el a 6 hangszr ekkora dobozban. Az SB1000-es sub-okrl nem kell tl sokat beszlni, az egyik legtbbet hasznlt s elfogadott szub-lda.

A tlcsres hangrendszernk 2010-es konfigurcija:

2 x 2 db EAW KF650z
2 x 3 db
EAW SB1000
2 x 1 db
EAW JFX560i (center)
Powersoft vgfokrackek (26 000 W)

Kf650-1

Kf650-2

 

 

alsolec_kesz04